Правят общобългарски събор в Плиска
Правят общобългарски събор в Плиска / Дарик-Шумен

Събор на всички българи в България и чужбина предстои да се проведе в края на май и началото на юни, това обяви областният управител Димитър Александров. Идеята е на клуб „Традиция", като този общобългарски събор ще се проведе на старините в старата българска столица Плиска. „Подобни две издания озаглавени „Дни на предците" имаше през миналата година, идеята е всичко това да се мултиплицира и в много по-грандиозни рамки", обясни Александров. Той обяви, че събитието ще е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

„Такъв събор мисля, че не е правен в България. Той ще бъде нещо по-голямо от събора на Шипка и Копривщица. Ще бъдат поканени и всички организации на българите в Канада, САЩ, Украйна и т.н.", заяви Найден Николов, управител на клуб „Традиция". В рамките на няколко дни ще се представи историята на България, от преселението на прабългарите до Първата световна война. Пред стените на Плиска ще бъдат изградени 7 лагера, в които Национално дружество „Традиция" ще представят отделни откъси от българската история. Основен акцент ще е участието на конници.

Днес се е провела и първата работна среща относно предстоящото събитие. Сформиран е и организационен комитет, чийто председател е областният управител Димитър Александров.
„Идеята е това да стане общобългарски събор, който всяка година да има по едно издание", каза още Найден Николов.

„Това мероприятие ни се иска да бъде свързано с кандидатурата на Шумен за европейска столица през 2019 година. Мисля, че това много може да допринесе за тази кандидатура на Шумен", обясни Димитър Александров.