/ dariknews.bg
„Неспокойната сянка на възрожденеца“ е книгата, която представя живота на една малко позната личност – възрожденецът Петър Златев Груев.

Неин автор е Кънчо Тодоров, който три години работи върху архивите на възрожденеца и се среща с негови близки, за да събере достатъчно информация за Петър Груев. 

Неговият живот е кратък-  само 38 години. Роден през 1852 година, учи във Върбица, Дивдядово и Шумен. Упорито се подготвя за бъдещата си дейност като учител. Особено влияние му оказват неговите учители Димитър Блъсков и Илия Блъсков, както и шуменските учители.

Кънчо Тодоров представи книгата си за възрожденеца Груев
dariknews.bg


Моята цел бе да го извадя от архивната пепел и да го представя на хората, защото когато проучвах неговия архив, се оказа, че това е една всестранно надарена личност, една енциклопедична личност.

С една дума – един възрожденец, който се доближава до голяма степен до възрожеденците, които познаваме – като Войников, Друмев, като Харалан Ангелов, казва авторът на книгата Кънчо Тодоров.

Освен с учителстване Петър Груев се занимава с много обществени дейности. Той е основал читалището и библиотеката във Върбица, написал е първия учебник по солфеж, както и много ученически песни, обяснява авторът.

Кънчо Тодоров представи книгата си за възрожденеца Груев
dariknews.bg


Затова и Кънчо Тодоров решил да представи цялостно делото на възрожденеца. 

Аз благодаря на Груев, че е запазил такъв архив. Мисля, че тия години, в които се рових и написах книгата, не са отишли напразно и място за него има и в днешния ден, казва авторът на книгата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.