Пожар изпепели декар гора край село Черенча
Пожар изпепели декар гора край село Черенча / netinfo

Пожар изпепели близо декар общинска гора край с. Черенча, информират от община Шумен. Тази сутрин около 05:00 ч. пожар избухна в землището на селото, като огънят е изпепелил близо декар от борова гора. Според специалистите, пожарът е бил „нисък”, и не са засегнати короните на дърветата, което е предотвратило по-голямо разрастване.

Своевременно пристигналите екипи на пожарната, след подадения от кмета на селото сигнал на тел. 112, не са могли да стигнат до огнището заради труднодостъпния район. На мястото е пристигнала и местната гасаческа група и заедно с пожарникарите ръчно са потушили огъня. Заради трудния район водата от цистерните на пожарните коли е носена на ръка в туби. Използвани са и ръчни пръскачки. Представители на общинския щаб за бедствия и аварии бяха на мястото на инцидента.

Разпоредено е да бъде направена просека за ограничаване на все още тлеещите отделни огнища на пожара, както и да бъде осигурено денонощно наблюдение на района. Пожарът най-вероятно е възникнал заради човешка небрежност. Причините се изясняват.