Посланик Фукуи подкрепи медицинските сестри  в Либия
Посланик Фукуи подкрепи медицинските сестри в Либия / netinfo

“Реших да посетя Шумен най-вече заради интереса ми към световно известния Мадарски конник”, заяви посланикът на Япония Коичиро Фукуи при срещата си с кмета на община Шумен Веселин Златев и председателя на Общинския съвет Даниела Русева.

Кметът Веселин Златев запозна посланик Коичиро Фукуи с резултатите от работата на международните експедиции, които от няколко години изследват възможностите за съхранение на историко-археологическия паметник.

По-късно на среща с шуменския областен управител Красимир Костов е била обсъдена възможността японски специалисти да вземат участие в облагородяването на пещерните комплекси в Природен парк „Шуменско плато”. Представители на защитената зона са приели предложението като възможност да бъдат проучени няколко пещерни комплекса на територията на парка. Общият им брой е 60, като по-голямата част от тях не са достъпни за туристи.

На срещата с г-н Костов посланик Фукуи е заявил още, че е нужно обединение на международните сили за спасението на българските медицински сестри в Либия. Той се е присъединил към инициативата на Дарик радио, Бтв и в-к „Стандарт” - "Не сте сами!".

Посещението на японския посланик в Шуменска област продължава и утре.