Полски и шуменски ученици гостуваха на общината
Полски и шуменски ученици гостуваха на общината / netinfo
Ученици от полския град Завиерче и техни връстници от шуменската Гимназия с преподаване на чужди езици гостуваха днес в община Шумен.

Посещението на полските ученици в Шумен е част от проекта за ученически обмен по програма “Сократес”, по който заедно с учениците от ГПЧЕ “Никола Вапцаров” работят от 2006г. Част от проекта е и запознаването със структурите на местната власт и образователната система на България.

От името на кмета на общината Веселин Златев, зам.-кметът д-р Емилия Станчева приветства учениците и ги запозна с работата на кметския екип, на общинската администрация и на общинския съвет. Директорът на дирекция ”Просвета, култура и младежки дейности” Найден Косев представи образователната система на община Шумен.

За час участниците в проекта заеха местата на общинските съветници в сесийната зала и изпробваха електронната система за гласуване. Д-р Станчева и г-н Косев отговориха на въпроси свързани с очакванията на България от членството й в Европейския съюз: безработицата, възможностите за участие на гражданите във вземането на решения за града, образованието в България и др.

Полските ученици са в Шумен от седмица. Те са разгледали историко-архитектурните забележителности на региона- Мадарския конник, Плиска и Велики Преслав, посетили са и Варна.