Полицаите от Разград - №3 в страната по разкриваемост
Полицаите от Разград - №3 в страната по разкриваемост / Радка Минчева
Полицаите от Разград - №3 в страната по разкриваемост
38292
Полицаите от Разград - №3 в страната по разкриваемост
  • Полицаите от Разград - №3 в страната по разкриваемост

На трето място по разкриваемост в страната за миналата година е ОД на МВР-Разград. Това обяви по време на представянето на годишния отчет за дейността на разградските полицаи през 2010 г. техният директор Ивайло Йовчев. Разкрити данъчни измами и обири са сред постиженията на местните служители на реда. От полицейската дирекция отчитат като успех и работата си по Шенгенската информационна система.

Две от всеки три престъпления, извършени в Разградско миналата година, са разкрити - съобщи директорът на ОДМВР-Разград Ивайло Йовчев.

По статистически данни от общо 1519 регистрирани престъпления са разкрити 1048 или 68,99%. По този показател областната дирекция се нарежда на трето място в страната. През годината са разкрити и 110 престъпления, регистрирани през минал период. Структурата на регистрираната престъпност не е претърпяла съществени изменения. Доминиращи за региона продължават да са престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните, а с най-нисък дял са престъпленията против личността.

От 740 през 2009г. на 790 през 2010 г. са се увеличили кражбите, ръстът е най-голям при кражбите на черни и цветни метали и на горива от товарни автомобили. Грабежите са намалели, а и нанесените щети са с малка стойност. Един от тях е разкрит в първите дни на тази година, но по-голямата част от разследването е извършено през 2010 г.

Разкрита е много активна група, която е извършила кражба в Исперих, но и още около 30 във Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Пловдив.

Разкрити са 9 от 16 кражби на МПС - съобщи още Йовчев. Засечени са 11 случая на използване на чужди регистрационни номера. Разкрити са и 8 престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. Установени са и извършителите на единственото убийство извършено в Разградско миналата година и на 9-те изнасилвания и още толкова блудства.

През годината са установени 1171 извършители на престъпления. Същите са извършили общо 1158 престъпления, в това число и от минал период.

По възраст извършителите се разпределят както следва: под 14 години - 47 лица, от 14 до 17 години - 135 лица, от 18 до 30 години - 397 лица; от 31 до 40 години - 262 лица; над 40 години - 330 лица. По този показател извода е, че най-активна е групата на извършителите от 18 до 30 години.

През отчетния период в региона от непълнолетни и малолетни са извършени 141 престъпления и 49 противообществени прояви.

От икономически престъпления са нанесени щети за 3 023 000 лв. - съобщи Ивайло Йовчев. Той даде и конкретни примери за криминални прояви, нанесли вреди на държавата.

През м.май бе разкрита престъпна група, занимаваща се с имотни измами, използвайки преправени лични карти. В процеса на работа бяха документирани 15 такива измами. Извършителите са задържани и срещу тях са повдигнати обвинения по чл.212, ал.4 във връзка с ал.1 от НК.

През годината бе образувано досъдебно произовдство срещу лице от Разград за това, че в периода м.юни-м.ноември 2010г. в условията на продължавано престъпление е организирало и ръководило престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления. Установено бе, че през същия период в условията на продължавано престъпление като непосредствен извършител е избягнало установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери по ЗДДС, чрез използване на данъчни фактури като документи с невярно съдържание при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство и при представяне на информация пред органите по приходите и като приспада неследващ се данъчен кредит. Спрямо лицето е повдигнато обвинение по чл.255 от НК.

През 2010г. при извършените проверки в търговски обекти, осъществяващи търговия с акцизни стоки - тютюневи изделия и алкохолни продукти са иззети 36 709 броя кутии цигари, 227 броя бутилки х 0,7 литра и 359 литра наливен алкохол, без акцизен бандерол.

Като успех служителите на реда отчитат и работата си по Шенгенската информационна система.

От началото на функциониране на системата през м.ноември до настоящия момент в ОДМВР-Разград са установени 5 съвпадения (ХИТ) по НШИС, като 4 от случаите са "хитове" за издирвани МПС, а 1 случай е за издирвано лице.