Показват пътуващата изложба Пести енергия - живей по-добре!
Показват пътуващата изложба Пести енергия - живей по-добре! / netinfo

Изложба “ПЕСТИ ЕНЕРГИЯ – ЖИВЕЙ ПО - ДОБРЕ!” ще бъде открита от 16:00 ч. днес в Информационния център на Шуменското плато. Поводът е Международният ден за опазване на околната среда.

“ПЕСТИ ЕНЕРГИЯ – ЖИВЕЙ ПО - ДОБРЕ!” е образователна изложба. Модулите демонстрират нагледно на посетителите различни методи как да пестят енергия в дома си, как се прави ток, как с помощта на соларно зарядно устройство може да заредят телефона си в планината и др. Целта на изложбата е да провокира посетителите да се замислят върху това как и колко всеки един от нас замърсява околната среда.

Изложбата е дело на Андриана Андреева – експерт “Интерактивни експозиции, екотуризъм и екологично образование” и е създадена в рамките на проект на сдружение “Златна Странджа” - “Енергоспестяване днес – по-зелена Странджа утре”. Той е финансиран от фондация “ЕкоОбщност” по програма „Устойчива енергия”. Изложбата е пътуваща и предстои да посети и други градове в България.

Днес в РИОСВ-Шумен от 15:00 часа младите еколози от Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. Ас.Златаров” ще се запознаят с причините за изменението на климата, ще им бъдат предоставени данни за състоянието на околната среда. Час по-късно eксперти от РИОСВ и екоклуб „Приятели на природата” ще участват в откриването на изложба „Спести енергия-живей по-добре”

През следващата седмица са предвидени презентации пред ученици от различни шуменски училища, посветени на Зелената седмица и Световният ден на околната среда.