Показват изложбата Коприна, равностойна на злато
Показват изложбата Коприна, равностойна на злато / Дарик Шумен

Утре в Славейковото училище в Търговище ще бъде открита изложбата "Коприна, равностойна на злато", съобщи директорът на Историческия музей Магдалена Жечева. За първи път в България ще бъде показана експозиция, която разказва за една от най-луксозните и скъпи тъкани в древен Китай - Нанджинг Юнжинския брокат. Експозицията е предоставена от посолството на Китайската народна република у нас, по покана на Регионалния исторически музей в Търговище и местното сдружение „Приятели на Китай".

Изложбата в  търговищкия музей разказва за историята, технологията и използването на китайския  нанджингски брокат в древността и в съвременността. Посетителите ще могат да се докоснат до богатство  на цветове, изящност и изтънченост - древен занаят, пред който съвременната техника е безсилна, казва г-жа Жечева. 
 

Произвежданият  в град Нанджинг брокат е прочут със своите прекрасни, подобни на облак бродирани мотиви. Оттук произхожда и неговото име. Нанджинг Юнжинския брокат е перлата в традицията на китайските копринени материи. Разкошната, бляскава и луксозна тъкан е носена от китайските императорски семейства и аристокрацията. В ефирните образи  на този брокат се смесват живописните пейзажи и многопластовата култура на древния китайски град Нанджинг, отразявайки полета на фантазията и пословичното усърдие на безбройните местни майстори. През 2006 година тъкачните техники, използвани при производството на Нанджинг Юнжинския брокат, са включени в списъка на китайското духовно културно наследство.