Подписка срещу възможността всеки да отваря аптека тръгва в Шуменско
Подписка срещу възможността всеки да отваря аптека тръгва в Шуменско / netinfo
Подписка против предлаганите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ще започне днес в около 60 аптеки в Шуменско. Това съобщи за Дарик Каролина Сакелариева, председател на Регионалната фармацевтична колегия на Българския фармацевтичен съюз. Според промените, всеки, който пожелае може да притежава и открива аптека, без да има необходимото образование - магистър фармацевт. Един законопроект заплашва да превърне аптеките от здравни заведения, в скъпи вериги от магазини, собственост на монополи - заяви Сакелариева. Това застрашава гражданите и тяхното здраве - допълни тя.

Във всяка една аптека, която членува в Регионалната фармацевтична колегия, ще бъде предоставен комплект докуменити с исканията и подписки, в тях ще могат да се подписват всички желаещи граждани. Подписи ще се събират до 18 юли. Подписката ще се провежда паралелно в цялата страна. Събраните подписи ще бъдат обобощени и изпратени в Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, след което ще бъдат внесени в Народното събрание.

„Ние искаме собственик на аптека да може да бъде само магистър – фармацевт, защото той може да се грижи за своите пациенти и тяхното здраве”- допълни Сакелариева.