Подменят дограмата в ЦДГ Осми март в Търговищe
Подменят дограмата в ЦДГ Осми март в Търговищe / netinfo

Детска градина №2 „Осми март” в Търговище е одобрена за получаване на грантово финансиране по проектно предложение „Енергийна ефективност за обществени сгради в община Търговище” по Програма „Изпълнение на Стратегията в енергийния сектор за намаляване на негативните икономически, екологични и социални последици от ранното затваряне на реактори ВВЕР-440 на АЕЦ „Козлодуй”. Стойността на гранта е 128 760 евро.

Предвижда се да бъде извършена подмяна на дограмата в детското заведение, топлинно изолиране на външните стени, на покрива на сградата, изграждане на вътрешно отоплителна система, включваща котел, работещ на природен газ и слънчеви колектори с акумулатор на топлина. Така ще бъде прекратено използването на ел.енергия за отопление на детската градина. Установеният потенциал за намаляване на необходимите разходи за енергия са 52,6 %.


ЦДГ№2 „Осми март” е една от най-старите детски градини в Търговище. Настоящата сграда е строена за начално училище. През 1958 г. е преустроена за детско заведение. В момента възпитаниците на детската градина са 163 деца от града, разпределени в 7 групи .

 

Общо 40 са детските градини в община Търговище, 11 от тях са в града. Тази година община Търговище кандидатства за отпускане на средства от МРРБ в размер на 320 000 лв. за подмяна на спортните съоръжения в 4 детски градини.