С литийно шествие бе почетен Св. Климент Охридски - пръв следовник на Светите братя Кирил и Методий, в Двора на Кирилицата в Плиска.

Почетоха Св Климен Охридски в Двора на Кирилицата (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

То бе водено от народната певица Валя Балканска и висши духовници на Варненска и Великопреславска митрополия. Веднага след това 30 ученици поставиха заедно бели цветя пред всяка една от буквите в кирилската азбука.

Почетоха Св Климен Охридски в Двора на Кирилицата (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Св. Климент Охридски е една от най-значимите фигури в европейската културна, църковна и обществена история от края на 9-и и началото на 10-ти век. Той повежда учениците на Кирил и Методий, останали живи след разгрома на Кирило-Методиевата мисия във Велика Моравия през 885 г., към България, запазвайки за бъдещето и техните имена, и тяхното дело.

Почитаме Св. Климент Охридски - първоучител на българския народ

Заедно със своите съратници и с огромната подкрепа на българските владетели в българското царство до края на живота си той пренася духовното им наследство в България.

Почетоха Св Климен Охридски в Двора на Кирилицата (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Гостите чуха и кратък разказ за живота и делото на св. Климент, а Валя Балканска изпълни космическата песен "Излел е Дельо Хайдутин".

Тя призова всеки да дойде в Плиска и да стигне до Двора на крилицата. Не бива да навеждаме глава, да пада българската корона. Права трябва да стои главата, имаме основание. Да не забравяме откъде сме тръгнали. Имаме с какво да се гордеем. Тук е създадена кирилицата. Тук е красотата, където си роден и където е корена, той не трябва да се изтръгва, заяви Валя Балканска.

В Двора не изнесен и дебютен рецитал от автора на стихотворението „Свещените букви на Карен Алексанян", посветено на Двор на Кирилицата.

В честаването участваха световната шампионка по кикбокс Полина Галинова от СК "Шуменска крепост", треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов и множество граждани.