ПК по икономическа политика одобри създаването на индустриална зона в Шумен
ПК по икономическа политика одобри създаването на индустриална зона в Шумен / netinfo
Постоянната комисия по икономическа политика, общинска собственост и сделки с общинско имущество прие внесената от кмета на Шумен Красимир Костов докладна записка за създаване на Нова индустриална зона. Комисията реши още, на следващата извънредна сесия да бъде внесен проектодоговор и проектоустав на акционерното дружество, което предстои да бъде създадено.

По време на дебатите, общинският съветник от ГЕРБ Христо Дечев каза, че в предложението няма конкретни ангажименти на инвеститора фирма „Ники БТ”. Според него, трябва да се извърши предварително проучване за икономическото въздействие. Христо Дечев каза, че едно такова предложение отваря много корупционни практики.

Според председателят на общинския съвет Даниела Русева, основното, при създаването на едно акционерно дружество, е да се видят правата и задълженията и на двете страни, които от направеното предложение не са ясни. „Интересите на общината трябва да бъдат защитени, а в този случай те не са”, каза Даниела Русева.

Според зам.-кметът построителство и екология инж. Иван Йонков предложения от администрацията модел е възможен за реализация. Може би не е най-добрия, но смятам, че общината трябва да рискува, каза още инж. Йонков.

Въпреки дебатите, продължили повече от час и половина, с 5 гласа „за” и 2 „въздържал се”, комисията прие направеното от кмета предложение. Приети бяха и останалите докладни записки, които комисията трябваше да разгледа, във връзка с утрешната сесия на общинския съвет.