Питане до кмета на Търговище ще отправят от „Движение България на гражданите
Питане до кмета на Търговище ще отправят от „Движение България на гражданите / Борислав Курдов

„Движение България на гражданите" се вълнува от значими за обществото теми и затова няма да влизаме в общия тон на компромати. Това каза днес на пресконференция в Търговище членът на Националния съвет Прошко Прошков. Със своята секторна програма Движението ще дефинира по-дълъг политически хоризонт, без договорки и задкулисие, за да се достигне растеж на икономиката.

Ръководството на „Движение България на гражданите" в Търговище ще изпрати открито писмо до кмета на града, в което ще поиска обяснение защо Общинският съвет е решил община Търговище да не кандидатства по националната програма „Асистенти за хора с увреждания". Според зам.-председателя на общинската партийна структура Йорданка Петкова, това е недалновиден ход, който ощетява хората в нужда и безработни от региона. Петкова допълни, че през миналата година в общината са изпълнявани шест такива проекта от нестопански организации. С решение на Министерството на труда и социалната политика от декември 2012 г. по програмата вече могат да кандидатстват единствено общините.

Постигане на устойчив правов ред и образование през целия живот ще са акцентите в програмата на „Движение България на гражданите", допълни Прошков.  За образование, според Движението трябва да се заделят минимум 4,5 на сто от брутния вътрешен продукт.

До две седмица „Движение България на гражданите" ще представи ръководствата на своите структури в петте общини на Търговищка област.