Петокласник стана кмет на Търговище
Петокласник стана кмет на Търговище / Борислав Курдов

Петокласник стана кмет на Търговище
netinfo

За Празника на българската община - 12 октомври, в Търговище бе избран нов кмет. Това бе петокласникът Тихомир Стоянов от Първо основно училище „Христо Ботев". Той бе първият от общи трима ученици, които пожелаха да заемат временно кметския пост в областния град, а след него на стола му седнаха още Денис и Ясмин Кърджалиеви. По този начин Търговище имаше и първата жена кмет на общината, макар и на шега и само за няколко минути.
Пред временните кметове бяха поставени редица въпроси от граждани, всъщност техни съученици. Младежите се интересуваха защо все още има дупки по улиците, защо тротоарите не са удобни пешеходците, защо спорта в града не се развива достатъчно активно. В тази връзка учениците поискаха нови футболни игрища, площадки за игра на тенис, дори стрийфитнес, пригоден за деца. И още: облагородяване на парк „Борово око" и възстановяване облика на античния град „Мисионис", който според тях е необходимо да привлича повече туристи и да им предлага по-разнообразни атракциони.

Петокласник стана кмет на Търговище
netinfo


Всичко това бе възможно след като ръководството на Общината в Търговище обяви Ден на отворените врати. На 12 октомври 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините (НСОРБ) вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. Тази година се навършват 20 години и от създаването на НСОРБ.
По-късно през деня граждани имаха възможността да се срещнат с юристите на Общината за правна консултация. А ученици от Първо и Второ средни училища и Професионалната гимназия по икономическа информатика участваха в заседание на Общинския съвет. Председателят Хатидже Алиева ги запозна с работата на местния парламент, което предизвика дискусия по любопитни за учениците теми След проведения дебат всеки от участниците в заседанието гласува за позицията, която подкрепя.
По повод празника, областният управител Светлин Бонев изпрати поздравителни адреси до общинските кметове в региона. В поздравлението си, Бонев пожелава на всички кметове, общински съветници и служители в общинските администрации здраве, сила и много енергия за модернизиране на местното самоуправление. „Продължавайте да вървите уверено напред, бъдете последователни и обединени в идеите си, за да развивате общините си като желано място за инвестиции и живот! Уверявам ви, че като областен управител, всяка ваша инициатива, която е в интерес на гражданите ще бъде посрещана с разбиране и съдействие от моя страна!", се казва още в поздравителния адрес на областния управител.

Петокласник стана кмет на Търговище
netinfo