Петко Шаренков с критика към Община Шумен за спрените проекти по инвестиционната програма на правителството
Петко Шаренков с критика към Община Шумен за спрените проекти по инвестиционната програма на правителството / netinfo

Областният управител на Шумен Петко Шаренков изказа критики към община Шумен, относно проваленото изпълнение на проектите за изграждане на първи етап от пречиствателната станция за питейни води и довършването на старческия дом в Шумен. Дейностите трябваше да бъдат финансирани по инвестиционната програма на Министерски съвет, но след като шуменската администрация не успя да сключи договори с изпълнители до крайния срок парите за тези проекти бяха спрени. В област Шумен по тази програма бяха одобрени общо 14 проекта. В становище на Петко Шаренков, разпространено до медиите, той казва, че още в самото начало е било ясно,че до 10 юни проектите е следвало да бъдат на етап сключени договори с изпълнители.

„Двата горепопосочени проекта, които очевидно са амбициозни и мащабни начинания, е следвало да бъде приложен прецизен подход в етапа на планиране и провеждане на процедури по Закона за обществените поръчки, за да се изпълни едно от основните изисквания на програмата - в срок до 10 юни 2014 г. да бъдат сключени договори с изпълнителите на строителните дейности. Вместо това администрацията на община Шумен обявява обществена поръчка за строителство на пречиствателната станция с условия, част от които според Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ са незаконосъобразни и поради това на 04.08.2014 г. процедурата е отменена. Въпреки че крайният срок за сключване на договори по инвестиционната програма „ Растеж и устойчиво развитие на регионите" е удължен с близо 3 месеца /от 10.06.2014 г. до 17.09.2014 г./, община Шумен не може да се възползва от това, тъй като процедурата за избор на строител вече е отменена от КЗК. Тук възниква въпросът ако община Шумен беше организирала наистина открита процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на договор с предмет „Изграждане на пречиствателна станция за питейни води за град Шумен и населените места в община Шумен", а не процедура, която необосновано ограничава потенциалните участници и заради което впоследствие е отменена като незаконосъобразна, щеше ли да се стигне до загубата на финансиране за изграждането на пречиствателна станция за питейни води на град Шумен? По всяка вероятност, ако бяха спазени принципите за свободна и лоялна конкуренция, това нямаше да се случи", казва в становището си областният управител.

Относно проекта за ремонт на старческия дом „д-р Стефан Смядовски", Шаренков твърди, че мащабът и самата специфика на изпълнение на проекта го определя като практически неизпълним в сроковете на програмата, които са били известни при нейното обявяване в началото на годината, което води до заключението, че звената, отговорни за изпълнението на програмата, не са познавали добре или са познавали добре, но са игнорирали изискванията на програмата, което води до загуба на средства и по този проект.

Областният управител подчертава, че не е член на нито една политическа партия, което му предоставя възможността да бъде независим и обективен при оценката на процесите и причините, довели до преустановяване на финансирането на проектите - на обща стойност 4,5 млн. лева.
„Бих искал да изразя своето недоумение от политизирането на въпроса за спряното финансиране на тези два проекта и превръщането му в основен акцент от предизборната кампания на определени политически партии, чиито представители носят персонална отговорност за проваленото финансиране на споменатите по-горе проекти", казва още в становището си Петко Шаренков.