Пенсионери стават детегледачи по социална програма
Пенсионери стават детегледачи по социална програма / netinfo
Проект на стойност 15 970 лв., с продължителност 6 месеца, по програма „Грант М-Тел” е спечелило сдружение „Солидарно общество”-Шумен, което съсредоточава работата си към социални проекти.

Целта на програмата е подобряване качеството на живот на две социални групи: деца до 3 години, настанени в Дом за медико-социални грижи и самотноживеещи хора в пенсонна възраст. Това каза ръководителят на проекта психологът Радостин Павлов. Същността на проекта е възрастните хора да помагат за развитието на подрастващите.

В момента тече процедура по подбор на пенсионери, които ще са детегледачи. Документи се приемат до края на утрешният работен ден, ако кандидатите са малко срокът ще бъде удължен с 2 дни. Договор ще бъде сключен с 10 души, те ще се грижат за 10 деца, без специфични увреждания, определени от ръководството на Дома за медико-социални грижи. Възрастните хора ще преминат обучение, целящо да ги научи да работатят по-добре с децата. Всеки от детегледачите ще бъде зает с дейността 4-ри часа дневно, от 08:00 до 12:00 часа. Пенсионерите ще получават и възнаграждение в размер на 111 лв., плюс безплатна карта за градския транспорт и здравна книжка.

Ако проектът е успешен, ще бъде направено всичко възможно финансирането по него да продължи, както и да бъдат привлечени нови спонсори, казаха още организаторите.