Павлова: Водата в Шумен е годна за пиене
Павлова: Водата в Шумен е годна за пиене / снимка: БГНЕС, архив
Павлова: Водата в Шумен е годна за пиене
78049
Павлова: Водата в Шумен е годна за пиене
  • Павлова: Водата в Шумен е годна за пиене

Водата в Шумен е годна за пиене и няма опасност за здравето на гражданите, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите й водата е по-мътна заради дъждовете, а самият проблем ще се разреши до няколко седмици.

Павлова заподозря политически елемент в протеста на шуменци срещу лошото качество на водата.

В Шумен питейната вода идва от язовир "Тича", който няма пречиствателна станция. Заради дъждовете през последните седмици водата е мътна, но е годна за пиене обясни регионалният министър Лиляна Павлова:

„Водата, която се подава от язовира, се третира по определен начин, за да е безопасна за пиене. До 2-3 седмици ще е в нормите, за да е годна за пиене. В момента също не е опасна, но съдържа частици елементи от потъмняване и посивяване, които са в резултат от размътването на водата".

Все пак до пълното изчистване на водата ВиК дружеството в Шумен трябва да осигурява вода в детските градини и болниците, което до момента не е правено. Според министър Павлова в недоволството на шуменци от лошото качество на водата има политически елемент:

„Качеството на водата за последните 5-10 години - всяка година в този период на годината, когато има обилни дъждове, винаги има замърсяване на водата. В протестите виждам и политически елемент, защото показателите тази година не са толкова лоши, колкото миналата година, когато нямаше бунт".

До следващата сряда пък трябва да бъде решен проблемът с водоснабдяването във Варна. Там заради свлачище беше скъсан магистрален водопровод. Докато приключи ремонтът водоноски доставят питейна вода на засегнатите райони.