Паметникът се нуждае от спешно саниране
Паметникът се нуждае от спешно саниране / netinfo

Паметник “Създатели на българската държава” се нуждае от спешно саниране. Нужно е да се извърши запълване на фугите, свързващи отделните елементи и да се направи хидроизолация на покрива на първото тяло. Тези констатации бяха представени днес на областния управител на Шумен Красимир Костов от автора на монумента проф. Крум Дамянов, след извършен оглед на Паметника.

Г–н Костов пое ангажимента, при срещите си с министъра на културата проф. Стефан Данаилов, да настоява за осигуряването на средства за тези неотложни дейности. Областният управител ще лобира и за отпускането на средства за изработката на гранитното копито на коня, както и за пренареждането на 30 кв.м. мозайка.

Авторът на Паметника, проф. Дамянов и изпълнителите на мозайките, препоръчват реставрационните работи да се извършват от хора, участвали в строителството на монумента. Те поискаха още да се състави комисия от специалисти, която да извърши цялостен оглед на Паметника. Целта е да предотвратят по-големи повреди. “Нужно е комисията да извършва оглед поне един път в годината” – допълни проф. Дамянов.