Паметник на кирилицата издигат в Улан Батор
Паметник на кирилицата издигат в Улан Батор / netinfo
Паметник на кирилицата издигат в Улан Батор
77573
Паметник на кирилицата издигат в Улан Батор
  • Паметник на кирилицата издигат в Улан Батор

Паметник на кирилицата ще бъде построен в столицата на Монголия Улан Батор. През април ще бъде направена първата копка, а на 24 май ще бъде неговото откриване. Това съобщи археологът Николай Овчаров пред представители на медиите.

Монголия е една прекрасна страна - на над 3 000 квадратни километра територия живеят почти 3 млн. души. Една страна, която няма нищо общо със славянството, но използва кирилицата за своя писменост. Това разказа проф. Николай Овчаров, който бе дошъл в село Крепча, община Опака, за да покаже най-стария запазен надпис на кирилица, направен в скален манастир. Само след четири месеца в столицата на Монголия Улан Батор пък ще бъде издигнат три метров паметник на кирилицата. До неговото издигане се стига след три годишни преговори и уточняване на най-подходящото място, разказа проф. Овчаров

Проектът е дело на скулптора Спас Киричев. Паметникът ще представлява триметров факел, от който като искри ще излизат букви на кирилица. Това ще бъдат Ю, Я и други специфични, които са твърде различни от гръцките букви, например, заяви проф. Овчаров.
Монументът ще бъде изграден пред новопостроено училище, до централната магистрала в Улан Батор, водеща от летището до града. Първата копка ще бъде през април, а откриването му - на 24 май, Денят на славянската писменост.

„Хубавото е че всичко е платено. Средствата се набират по частна инициатива, благодарение и на Ордена на Рицарите Тамплиери. Няма никакво държавно участие", каза още проф. Овчаров.