Пак опитват да решат проблема с месокостното брашно
Пак опитват да решат проблема с месокостното брашно / netinfo
5-те хиляди тона трупно брашно, което се намира в екарисажите във Варна и Шумен, най-вероятно ще бъде загробено, каквато е практиката и в Гърция. Това каза, на среща със журналисти днес, генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба доц. Жеко Байчев. Според направени изследвания, трупното брашно, не е опасен отпадък. То вече е вкаменено и за това не може да бъде изгорено. По думите на доц. Байчев, за да се придвижи въпроса за загробването на брашното е нужна договорка между Министерството на околната среда и поделенията му в Шумен и Варна.
Доц. Жеко Байчев присъства на работно съвещание по мониторинга на заболяванията Класическа чума по свинете, Туберкулоза по говедата др. По думите му, ще бъде създаден кризисен щаб на ниво Национална ветеринарно-медицинска службаза борба с класическата чума по свинете. Той ще бъде оглавяван от доц. Байчев и в него ще бъдат включени научни работници и експерти. Този кризисен щаб ще заседава всяка седмица.

Д – р Жеко Байчев е помолил за съдействие областния управител Красимир Костов за да бъде организирана среща с представители на Асоциацията на свиневъдите от областите Шумен, Варна и Бургас. На форума ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с преодоляването на заболяването Класическа чума по свинете, ликвидирането на т. нар. „свински градчета” и мерките, наложени от ЕС за износ на свинско месо. От 3 месеца в България няма регистриран случай на заболяването.

В област Шумен в началото на 2007 г. бяха  унищожени около 1200 бр. свине от източно – балканската порода в т. нар. „свински градчета”.