Отпечатват бюлетини за 40% от имащите право на вот на евроизборите?
Отпечатват бюлетини за 40% от имащите право на вот на евроизборите? / netinfo
Отпечатват бюлетини за 40% от имащите право на вот на евроизборите?
19691
Отпечатват бюлетини за 40% от имащите право на вот на евроизборите?
  • Отпечатват бюлетини за 40% от имащите право на вот на евроизборите?

191 210 души от Шуменска област ще имат право да гласуват на предстоящите Парламентарни избори, каза днес председателят на РИК-Шумен Генчо Гатев. Тези, които ще имат право на вот на изборите на членове на Европейския парламент са 172 724 души. Разликата от над 18 000 гласоподаватели от Шуменско се дължи на това, че право на вот за евроизборите имат само хора, живеещи в страни, които са членки на ЕС.

Генчо Гатев каза още, че по разпореждане на министър Николай Василев е предвидено отпечатването на бюлетини, чиито брой се равнява на 40% от този на избирателите, имащи право да гласуват на изборите за членове на Европейски парламент. Това, поне според мен, донякъде е смущаващо - каза още той. Ако прогнозата за такава избирателна активност не се сбъдне и е по-висока, ще възникне сериозен проблем, тъй като в деня на изборите няма да има възможност за отпечатване на допълнителни бюлетини, според Генчо Гатев. Той допълни, че според информацията, която му е предоставена, решението за отпечатване на подобен брой бюлетини  не се отнася само за  Шуменска област, а и за останалите региони в страната. Целта е да бъдат направени икономии.

Гатев допълни, че в РИК непрекъснато пристигат предложения за замени на членове на секционни комисии. Вероятно няколко дни преди изборите РИК ще се произнесе с едно общо решение за преназначаване на въпросните членове на секционни комисии - заяви той.