Отложиха делото за влака София - Кардам заради неявяване на свидетел
Отложиха делото за влака София - Кардам заради неявяване на свидетел / netinfo

Плевенски окръжен съд не даде ход на делото за пожара във влака София- Кардам и го отложи за 3 септември. Причината за решението на съдебния състав е неявяването в съдебната зала на подсъдимия Георги Георгиев, шафнер на изгорелия влак. Останалите двама подсъдими за трагедията на 28 февруари 2008 година - Георги Иванов, зам.-директор на предприятие "Пътнически превози" по експлоатация на "Спални и специални вагони" - София и началник-влака Иванка Костадинова се явиха в съда.

Стартът на делото за пожара във влака беше отлагано два пъти тази сутрин. Съдия Николай Господинов даде отсрочка от час и половина на редовно призования Георги Георгиев да пристигне в съда, тъй като се предполагаше, че пътува от Варна към Плевен. След неуспешни опити да бъде установен телефонен контакт с него, наблюдаващият делото прокурор Валери Мирчев поиска да не бъде даван ход на делото. Адвокатите на обвиняемите също подкрепиха искането на прокурора.

В следствие на неявяването му в съда, мярката на Геоги Георгиев беше променена от "подписка" на "задържане под стража" и той ще бъде доведен принудително на следващото съдебно заседание. Мярката може да бъде обжалвана в седемдневен срок от днес пред Великотърновски апелативен съд. Мъжът не е посочил и свой съдебен защитник за настоящата съдебна фаза и ще му бъде назначен служебен такъв.

Адвокатите поискаха частично съкратена съдебна процедура, според която няма да е необходимо да бъдат разпитвани всички свидетели и съдът уважи това искане. Очаква се на предстоящото на 3 септември заседание да бъде решено кои точно свидетели ще е необходимо да се разпитат. Евентуални последващи съдебни заседания ще бъдат насрочени за 7, 8 и 9 октомври.