Отложиха дело срещу полицаи, отвлекли мъж и откраднали 18 т. гориво
Отложиха дело срещу полицаи, отвлекли мъж и откраднали 18 т. гориво / снимка: Дарик Шумен, Юлия Христова

Шуменският окръжен съд отложи делото срещу 56-годишния Иван Иванов и 38-годишния Дарин Матеев, обвинени в отвличането на 45-годишния Белгин Салим, за кражбата на цистерна, която е била пълна с 18 тона нафта. На 26-ти срещу 27-ми февруари 1997г., около полунощ, на пътя Шумен-Карнобат, край язовира до Дибич, двамата обвиняеми, представяйки се за полицаи, спрели цистерна "Шкода". Тя била управлявана от Салим. Мъжете били облечени в полицейски униформи, спрели колата със СТОП-палка, а до тях имало спрян служебен автомобил на ОД на МВР. Поискали да проверят шофьора за наличие на алкохол, разпоредели да отиде с тях до служебния им автомобил, където му сложили белезници, вкарали го насила в него и му сложили чувал на главата. Отвлеченият мъж чул, че заедно с тях потегля и цистерната, която часове преди това била заредена с 18 тона гориво от "Нефтохим"-Бургас. Белгин Салим бил откаран на непознато място, където останал завързан, а до сутринта с него бил един от съучастниците на обвиняемите. След това го откарали с друга кола до овощна градина край село Васил Друмево.

Иванов е бил разкрит по отпечатък от опаковка от вафла. Тя била намерена близо до мястото, където е бил отвлечен 45-годишният мъж. След направена справка разследващите установили чий е отпечатъкът, тъй като Иван Иванов е криминално проявен. В момента той излежава 12-годишна присъда за грабеж. Дарин Матеев е бил разкрит чрез отпечатъка, който оставил върху пътния лист на потърпевшия, докато го проверявал, представяйки се за полицай. Колата, с която двамата обвиняеми отвлекли Салим само била боядисана като патрулка, след което боята била измита. Установено е, че в отвличането са замесени още няколко души, които обаче за момента не са установени.

По време на днешното съдебно заседание беше приета съдебно-икономисческа експертиза, от която става ясно, че откраднатото гориво се равнява на 20 825 литра, чиято стойност е близо 15 000 лв.

Делото беше отложено по искане на адвоката на Матеев - Светозар Петков, който писка да бъде направена нова експертиза, която да установи дали отпечатъците от показалеца върху пътния лист са на подзащитния му или не. Той се усъмни в компетентността на направената първа експертиза и начина, по който са били снети отпечатъците на Матеев в хода на досъдебното производство. Прокурор Маргарита Георгиева се противопостави на това доказателствено искане. Съдия София Радославова сметна, че ще се произнесе дали искането е основателно след разпита на оперативния работник Георги Стойчев, предоставил отпечатъците на Матеев, след направената първа експертиза.

Днес в съдебната зала двамата обвиняеми отрекоха да са извършители на престъплението.

Делото ще продължи през септември.