Откриват „Дворът на кирилицата” в Плиска
Откриват „Дворът на кирилицата” в Плиска / netinfo

Модерен културно-исторически комплекс „Дворът на кирилицата" ще бъде открит в Плиска навръх 2 май по повод 1150-годишнината от покръстването на българите. Идейната и пространствената му концепция, както и неговото архитектурно оформление принадлежат на арменския бизнесмен Карен Алексанян.

Откриват Дворът на кирилицата в Плиска
netinfo

Композиционният център на комплекса е на покръстителя Цар Борис I. Издигнат е и паметник на светите братя Кирил и Методий. Зад него се издига 12-метров православен кръст, който символизира покръстването на България.

Откриват Дворът на кирилицата в Плиска
netinfo

Скулптурите са дело на Бехчет Данаджъ. Буквите пък са ръчно изработени в Армения от камък туф. По тях са работили 12 души под ръководството на популярния арменски майстор Рубен Налбандян.

Откриват Дворът на кирилицата в Плиска
netinfo

Комплексът включва и галерия, проследяваща всички по-важни моменти, свързани с покръстването на българите. Автори на презентираните в постоянната експозиция картини са Иван Узунов от Велико Търново, Михаила Михайлова от София и Вальо Гюлешев от Търговище.

Откриват Дворът на кирилицата в Плиска
netinfo

Друга част от оформлението на комплекса е параклисът на Цар Борис I, който вчера е бил осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и отец Багдатемос - духовен водач на арменската общност във Варна и Шумен.

Откриват Дворът на кирилицата в Плиска
netinfo

„Плиска е родината на кирилицата и е редно тук да има неин паметник. Тя е тръгнала оттук, обиколила е целия свят и най-сетне намери покоя си. Идеята е всички православни християни да могат да идват на поклонения в Плиска", обясни Карен Алексанян.

Входът за посещение на обекта ще бъде свободен на 2 май. През останалите дни той ще е 4 лева.