Откриват два  интернет центъра по „Глоб@лни библиотеки
Откриват два интернет центъра по „Глоб@лни библиотеки / Sofia Photo Agency

Два Интернет центъра по програмата „Глоб@лни библиотеки - България" на фондация „Бил и Мелинда Гейтс" ще бъдат открити днес в Шумен. Новите офиси се намират в НЧ „Д. Войников" и в НЧ „Стилиян Чилингиров", а официалното им откриване ще бъде съответно в 15,30 ч. и в 17 ч. - информират от общината.

Проектът „Глоб@лни библиотеки - България" цели да насърчи модернизирането на библиотеките в цялата страна, за да подпомогне приобщаването към глобалното информационно общество. Библиотеките-партньори получават достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетители и обучение за своите служители, обслужващи посетителите.

Ключови партньори  по проекта са Министерство на културата - водеща институция, Държавна агенция по информационни технологии и съобщения, Българска библиотечно-информационна асоциация, Национално сдружение на общините в Република България, в частност община Шумен, Програма на ООН за развитие (ПРООН) - изпълнителна агенция.

По проекта  в община Шумен са включени общо 10 библиотеки - освен посочените, такива центрове вече има или предстои да бъдат открити в читалищата „А. Златаров 1872" в кв. „Дивдядово" и в селата - В. Друмев, Мадара, Градище, Вехтово, НЧ „Христо Ботев 1927" - Новосел, НЧ „ Земеделец-1903" - П. Волов, НЧ „Тодор Петков-1963" в Шумен.

През изминалите четири години общината подпомагаше дейността на 34-те народни читалища организационно и методически при реализация на дейността им и при разработването на проекти по оперативните програми, а в много от случаите беше и партньор по проектите. За изминалия мандат читалищата са дофинансирани с 402 000 лв. местна субсидия, а за капиталови и текущи разходи общината е вложила в тях над 712 000 лв.