Откриват бaрелеф на Добри Войников в Браила
Откриват бaрелеф на Добри Войников в Браила / снимка: община Шумен
НЧ „Добри Войников” подготвя мащабна инициатива за отбелязване на 175-годишнината на патрона си. Предстои гостуване в гр. Браила- мястото, където Войников, прокуден от шуменските чорбаджии, успява да разгърне мащабна за времето си дейност - да основе театрална трупа, в която за пръв път да включи жени. Това е и първият пътуващ български театър. Там той редактира и революционния вестник „Дунавска зора” и създава клона на българския таен централен комитет. В Браила Войников издава едни от най-значимите си пиеси - „Стоян войвода”, „Райна княгиня”, „Покръщение на Преславския двор”, „Велислава българска княгиня” „Възцаряването на Крума Страшний” и „Криворазбраната цивилизация”. Пиесата „Стоян войвода” трупата играе и в Букурещ в салона на Националния театър в присъствието на румънския крал.

Програмата по отбелязването на годишнината ще започне днес в Браилския театър, където от 17.30 часа ще бъде открит барелеф на Войников и той ще бъде първият експонат в залата, която там са определили за музейна експозиция, свързана с развитието на театъра. Барелефът е дело на шуменския художник Румен Михайлов.

Кметът на Шумен Красимир Костов ще даде коктейл за гостите. На следващия ден шуменци ще посетят места в Браила, свързани с историята на България и в частност на Шумен, както и исторически забележителности на града. Обиколката ще продължи и в гр. Галац.

За осъществяването на идеята е била потърсена помощта на кметския екип на град Браила, както и на директора на ДТ „Мария Филотти”. За Браила ще пътуват кметът Красимир Костов, зам.-кметът Живка Тонева, председателят на Общинския съвет Даниела Русева и от други гости, представители на културни институти от Шумен, настоятелството на НЧ „Добри Войников” и други. Организатори са община Шумен, НЧ „Добри Войников”, с любезното съдействие на община Браила.