Открит бе обновеният парк на Омуртаг
Открит бе обновеният парк на Омуртаг / Борислав Курдов

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан и зам.-областният управител на Търговище Фатме Дерели прерязаха днес лентата на обновения парк на града. Проектът бе на обща стойност над 1 000 000 лв, финансиран по Програмата за развитие на селските райони и собствени средства на община Омуртаг. Освен цялостното обновяване на парковото оборудване, тук бяха изградени и две нови детски площадки. На събитието присъства и депутатът от региона д-р Тунчер Кърджалиев.
В парка бяха изградени нови алеи, които да следват теренните особености по цялата си дължина. Изградена бе околовръсна алея, която осигурява най-дълъг маршрут за разходки, бягане и колоездене по периферията на парка.Всички те, са с настилка от неформован естествен камък «гнайс» с високи естетически качества и издръжливост. Новоизградената ограда обхваща целия периметър на парка и е с плътно-масивна част и ажурни пана от ковано желязо.В централната част има изграден фонтан.

Открит бе обновеният парк на Омуртаг
netinfo

По време на проекта са били отстранени всички стари надземни ел. съоръжения и мрежи. Те са заменени с изцяло нова ел. инсталация за парково алейно осветление и разполагане на фенери по оградата.
Запазена е съществуващата дървесна растителност. Обособени са значителен брой зони за отдих с интензивно декоративно озеленяване. В зоните с декоративно озеленяване са конструирани елементи на парково обзавеждане. Парковото оборудване е изцяло ново- като стилът на новото обзавеждане е старинен- орнаментен - пейки с артистични извивки на подлакътниците, старинни орнаментирани освететелни тела с по два фенера, кошчета за отпадъци в същия стил, парапети от ковано желязо.
Изградени бяха и две нови детски площадки с всички елементи, характерни за обзавеждането им - пейки, информационни табели, пясъчници, съоръжения за игра, отговарящи на условията за безопасност.
За обслужване на парка и охраната е била изградена нова едноетажна обслужваща сграда, в която се помещават санитарни възли, помещения за видеонаблюдение и склад за градински инструменти и инвентар.

Открит бе обновеният парк на Омуртаг
netinfo