Открихa синята стая в Шумен
Открихa синята стая в Шумен / снимки: Юлия Христова

Откриването на специализираната стая за изслушване на деца – жертви на насилие и свидетели на тежки престъпления се състоя днес в Комплекс за социални услуги за деца и семейства в Шумен. „Синята стая” е изградена по проекта „Чуй детето” на Института за социални дейности и практики. Проектът е продължение и допълнение на проекта „Участието на деца в правни процедури”, финансиран от Европейския Съюз и бюджета на Република България.

Ръководителите на 12 – те институции от Шуменска област, работещи с деца, жертви на насилие, подписаха Споразумение за използване на специализираната стая за изслушване на деца, жертви на насилие и/или свидетели на тежки престъпления. 

Открихa "синята стая" в Шумен
netinfo
„Синята стая” е специално помещение, обзаведено с подходящи мебели и играчки и снабдено с камери. В стаята ще влизат дете, съдия и психолог. Зад венецианско огледало, в съседното помещение, ще стоят прокурор, защитата на обвиняемия, социален работник, протоколист и др. Въпроси към детето ще могат да задават само съдията и психологът. Чрез тях въпроси ще задават прокурорът и адвокатите на подсъдимия. По този начин не се допуска пряк контакт между детето и подсъдимия, неговата защита или други лица. Така детето – жертва ще се предпазва от стрес, уплаха, неприятни емоции и спомени.

Събраните данни при разпита ще се записват с камери и компютър и ще се използват в досъдебното и съдебното производство. Първата "синя стая" в България е била открита в края на миналата година в Пазарджик. Предстои разкриването на още две подобни стаи в София.

Репортаж по темата чуйте от прикачения звуков файл.