Откриха нова 7,8 километрова отсечка на автомагистрала Хемус
Откриха нова 7,8 километрова отсечка на автомагистрала Хемус / снимки: Дарик-Шумен

Пуснаха движението по новата 7,8 километрова отсечка на автомагистрала „Хемус" от Шумен до село Панайот Волов. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и управителят на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров официално откриха новият, изцяло завършен участък.

Преди официалното откриване архиерейският наместник отец Димитър отслужи водосвет за здраве. На церемонията присъстваха още кметът на Шумен Красимир Костов, областният управител Венцислав Венков, както и представители и партньори на формата изпълнител на обекта.

Откриха нова 7,8 километрова отсечка на автомагистрала "Хемус"
netinfo

Строителните работи по трасето продължиха 2 години и бяха на обща стойност 45 милиона лева, осигурени от държавния бюджет. Новото трасе ще съкрати разстоянието до Варна и ще облекчи трафикът по стария път към морската столица.

Министър Терзиева бе категорична, че стоежът на аутобана, който трябва да свърже София и Варна ще продължи. „Магистрала "Хемус" е в индикативния списък по програма „Транспорт' и ние ще кандидатстваме за европейски пари, ако не намерим такива - ще търсим други източници за финансиране ", заяви Терзиева. По думите й, ако се осигурят средства проектна готовност ще има до 2018 г.

Министърът заяви още, че до края на настоящата година предстои да се рехабилитира и вече съществуващата част от магистралата между Шумен и Варна.