Откриха изложба с творби на Кирил Майски в Попово
Откриха изложба с творби на Кирил Майски в Попово / netinfo
Част от творбите, дарени неотдавна на историческия музей в Попово от художника Кирил Майски бяха подредени в изложба. Представени бяха 25 картини - акварел и 45 графики. Волята на дарителя е тези творби да останат в родния му град и да бъдат постоянно изложени в художествена галерия.

На откриването на изложбата присъства дъщерята на художника, Иглика Майска, която отбеляза: „Баща ми много съжалява, че поради възрастта си не може да е тук сега. Той изпраща много поздрави чрез картините си на родния град и на всички вас с много обич”.

Кирил Майски има 12 самостоятелни изложби в страната и редица изяви в Гърция, Италия, Япония, Кипър, Европа. Той е обединил картините си в цикли, представящи старите къщи и дарове – родни огнища на велики българи, планински и морски пейзажи, стари манастири и църкви, поетични образи-символи и букети цветя с нежна красота. Художникът е ученик на Илия Бешков, Иван Ненов и Дечко Узунов. Той е автор на оригиналната идея за „преобърнатата изложба“, в която съжителстват две изкуства. Редица поети – Елисавета Багряна, Павел Матев, Христо Фотев, Матей Шопкин, Лъчезар Еленков, Крум Пенев са илюстрирали творбите му със свои стихове.