От БСП притеснени, че големи европроекти на Шумен може да не бъдат изпълнени в срок
От БСП притеснени, че големи европроекти на Шумен може да не бъдат изпълнени в срок / netinfo

Депутатите от БСП-Шумен Димитър Дъбов и Иван Иванов алармираха за риск община Шумен да загуби милиони левове евросредства за втория цикъл на проекта за водната мрежа на града. По-рано днес двамата народни представители и лидерът на социалистите в Шумен Тодоров Тодоров коментираха реализираните проекти и изпълнените предизборни обещания. Народните представители изразиха притесненията си, че проектът няма да бъде изпълнен в срок. По думите на Дъбов, причините са обжалването на обществените поръчки по проекта и новия старт на тръжната процедура, както и промените в комисията, която я провежда.

„Аз мисля, че по отношение на ВиК мрежата пряка заплаха за сега няма, но частта с третото стъпало на пречиствателната станция за отпадни води са проблемни, защото там съдебните дела продължават", коментира Дъбов, допълвайки, че няма как до 15 декември, когато изтича срокът средствата да бъдат усвоени. По думите му, недопустимо шуменски фирми да нанасят удари по големи проекти, които се реализират в Шумен. Социалистите поясниха още, че ако проектът започне, но не бъде реализиран в срок ще бъдат вероятно наложени финансови санкции или ще се връщат средствата спечелени от община Шумен по съответната европрограмите.

„Независимо от това в Шумен и областта влизат много пари и тяхното изразходване трябва да е много ясно и публично", каза още Дъбов и допълни, че трябва да бъде засилен обществения контрол на усвояването на средства от проекти в Шумен.

Иван Иванов обясни, че се подготвят законови промени, които имат за цел да облекчат процедурите по Закона за обществените поръчки.

Народните представители на БСП-Шумен коментираха и изпълнените предизборни обещания, като започналия ремонт на пътя Шумен-Велики Преслав-Върбица, работата по откриването на медицински колеж в Шумен и осигуряването на средства за пречиствателна станция за питейно води и за довършването на ремонта на Старческия дом в Шумен. Като приоритет за работа социалистите посочиха подобряването на здравеопазването в Шуменско. „Нямамхме предизборни ангажименти да работим по проблема със свлачището по пътя към кв. „Дивдядово", но поехме този ангажимент", заяви Димитър Дъбов. По думите му, очаква се комисията по бедствия и аварии да одобри нужните за ремонт средства съвсем скоро.

Според народните представители на БСП трябва да се подпомогне дейността на многопропфилната болница в Шумен и да се работи за подобряване на Спешната медицина.