Осъдиха мъж, блъснал линейка с тежко пострадала
Осъдиха мъж, блъснал линейка с тежко пострадала / снимка: Тодор Тодоров

Условна присъда от 2 години лишаване от свобода, с изпитателен срок от 4 години, наложи Шуменският окръжен съд на 39-годишния Петър Петков от Шумен. Съдът го призна за виновен в това, че на 25 септември 2008 г. е предизвикал катастрофа, при която е загинала 61-годишната Денка Спасова, а на д-р Полина Христова е била нанесена средна телесна повреда.

Инцидентът е станал на бул. "Ришки проход" в града. Шофираният от Петков "Мерцедес" е отнел предимството на линейка, след което е последвал удар между двата автомобила. В следствие на това е загинала пострадала жена, превозвана в линейката, а травми са били нанесени на лекарката, пътувала в реанимобила.

По време съдебния процес стана ясно, че пострадалата 61-годишна жена е била с тежка черепно-мозъчна травма и е имало опасност за живота й, но преди да се стигне до втората катастрофа е била жива. Преди инцидента Спасова е била транспортирана от друг пътен инцидент, станал малко по-рано същия ден в Ришки проход.

Петков бе лишен и от правото да шофира за 2 години и ще трябва да заплати разноските по делото в размер на над 3 000 лв.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.