Oсъдиха майка - убийца
Oсъдиха майка - убийца / netinfo

13 г. затвор, при първоначален строг режим на изтърпяване, наложи Шуменският окръжен съд на 45-годишната Лидия Василева от град Нови пазар. Тя направи пълни самопризнания за убийството на новороденото си бебе, извършено на 11 октомври 2005 г. Делото бе гледано по съкратеното съдебно производство.

Майката е опитала да убие бебето си, малко след като го е родила в дома си в гр. Нови пазар. То е било удряно в циментовия под на банята, след което тя се е опитала да го задуши със сезал. В този момент бащата на детето, Гален Василев, е бил извън дома, търсейки транспорт, с който да откара Лидия до болницата. Мъжът се е обадил в Бърза помощ, откъдето е бил изпратен екип. Лекарят е констатирал, че въпреки насилието, упражнено върху бебето, то все още е живо. Било е откарано в болницата в Нови пазар, а по-късно е било транспортирано и до Шуменската болница, в изключително тежко състояние. Детето е починало, след няколко часа, от мозъчен кръвоизлив.

На убийцата е била направена тройна комплексна психолого - психиатрична експертиза. Според нея, Лидия не е страдала от никакви психични заболявания.

Тя бе осъдена да заплати и съдебните разходи по делото, в размер на 456 лв. Присъдата може да бъде обжалвана в 15 - дневен срок пред Варненския апелативен съд.