С военен ритуал бяха осветени бойните знамена на формированията от Шуменския гарнизон по случай големия християнски празник Богоявление, съобщиха от Общината.

Община Шумен

Тържественият водосвет беше отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов от храма „Св. Три Светители“. Слово произнесе военният историк Мишо Йорданов, който припомни за героичните битки на българската армия през вековете.

Традицията повелява: Да извадиш кръста на Богоявление (СНИМКИ)

За втора поредна година церемонията се състоя на строевия плац в двора на Факултета по Артилерия, ПВО и КИС към НВУ „Васил Левски“ без присъствие на граждани заради пандемията и въведените ограничения.

Община Шумен

Гости на ритуала бяха председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметовете Боян Тодоров и Росица Антонова, областният управител Венцислав Венков, началникът на Шуменския гарнизон полковник Добромир Добрев, деканът на Военния факултет полковник Дилян Димитров, началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев и други.

Община Шумен

По-рано през деня от името на кмета на Шумен Любомир Христов и председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в двора на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ по повод 174 години от рождението на големия български революционер.

От ръководството на училището също почетоха годишнината от рождението на своя патрон с минута мълчание и поднасяне на цветя.