Оставиха Райчо Стойнев-Хижаря в ареста
Оставиха Райчо Стойнев-Хижаря в ареста / снимки Дарик-Шумен

Шуменският окръжен съд остави в ареста Райчо Стойнев-Хижаря от групата на „Килърите". Съдия Нели Батанова потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража". Мотивите на магистратите бяха, че има доказателства, че Стойнев е съпричастен към деянията, за които са му повдигнати обвинения, а именно помагачество за убийството на Румен Рачев, укриване на оръжия и боеприпаси. Съдът счете, че има опасност Стойнев да се укрие или извърши други престъпления, с оглед на криминалната му регистрация и повдигнатите му тежки обвинения. Нели Батанова посочи още, че според свидетелски показание Райчо дори е укривал и наркотични вещества. Една от свидетелките посочва, че е виждала кокаин, а Стойнев е бил склададжия на Янко Попов-Туци. По думите на съдията, според тези показания на Стойнев може да се повдигнат и нови обвинения.

По време на заседанието окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова заяви, че с оглед на доказателствата може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които е обвинен и мярката му не трябва да се изменя. По думите на Петрова, той е осигурил убежище на убийците на Рачев - Георги Трифонов и Владимир Филев преди и след престъплението. Според обвинението Хижаря е закупил автомати и пистолети, сред които и такъв отговарящ на описанието на оръжието, с което е застрелян шуменският бизнесмен.

Оставиха Райчо Стойнев-Хижаря в ареста
netinfo

Защитникът на Райчо адвокат Димитър Марковски оспори представените от прокуратурата доказателства и призова съда да наложи мярка „подписка" на клиента му. Според Марковски дълго продължилият арест оказва и лошо влияние на здравословното състояние на Хижаря. Защитата допълни още, че няма опасност Стойнев да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. „За мен определението на съда не беше правилно", заяви Марковски. По думите му, съдът не може да дава оказания на прокуратурата какви други обвинения да се повдигат. „Недопустимо е. съдията се превръща в прокурор. На следващо заседание ще помоля съда да си направи отвод.", допълни Марковски. Той заяви, че ще обжалва решението на шуменския съд.

Заседанието пред Варненски апелативен съд е насрочено за 14 декември. Окръжният съд постанови още, през следващите два месеца да не се правят искания за изменяне на марката, като изключение може да се допусне само при влошаване на здравословното състояние на Райчо Стойнев.