Оставиха Петър Атанасов в ареста
Оставиха Петър Атанасов в ареста / снимки:Дарик-Шумен

Шуменският окръжен съд остави в ареста общинския съветник Петър Атанасов, който е обвинен в изнудване и в съучастничество за причиняване на лека телесна повреда на счетоводителя в неговата фирма Христомир Джамов. Съдът остави в ареста и другите двама обвиняеми, Александър Григориев и Мирослав Матеев - охранители във фирмата на Атанасов, които също са участвали в престъплението.

Магистратите сметнаха, че може да се направи обосновано предположение, че тримата са извършили престъплението, в което са обвинени и има опасност да извършат и друго, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка за неотклонение.

Оставиха Петър Атанасов в ареста
netinfo

Окръжният прокурор Ася Петрова обясни, че свидетелите по делото се страхуват от тримата обвиняеми и че има опасност те да извършат и други престъпления. „Има риск обвиняемите да принудят свидетелите да изнесат неверни сведения по друго досъдебно производство, образувано срещу Атанасов", допълни Петрова, визирайки разследването от 30 юли тази година. То е свързано с представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от еврофондове и кредити. Прокуратурата допълни, че пострадалият е бил заплашван 10 дни преди извършването на престъплението.

В съдебната зала общинският съветник заяви, че е невинен и не е принуждавал счетоводителя си да подписва записа на заповед за 163 780 лв. „В случая аз съм ощетения, Джамбов е крал от фирмата", каза Атанасов. По думите му счетоводителят е признал, че е ощетил кариера "Драгоево"с големи суми. Защитниците му заявиха, че Атанасов до момента е съдействал на разследващите органи и ще го направи и в бъдеще, като изтъкнаха, че няма опасност той да извърши други престъпления. Бяха представени и два медицински листа, от които става ясно, че обвиняемия страда от диабет и други заболявания.

Постоянна мярка „задържане под стража" бе постановена и за охранителите Григориев, руски гражданин на 39 години и 47-годишния Матеев. Григориев е извършил престъплението в условията на опасен рецидив, до момента той е осъждан общо 12 пъти за кражби и грабежи. Матеев е осъден на първа инстанция за причиняване на тежка телесна повреда на 3 месеца с 3 години изпитателен срок. Той е бил спасител на градския басейн в Шумен през лятото на 2008 г., когато там за малко не се удави 6-годишният Симеон. Мотивите на съда бяха, че в материалите по делото и доказателствата има достатъчно данни, че те са извършили престъплението, за което са обвинени.

Решението на ШОС подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Оставиха Петър Атанасов в ареста
netinfo