Осем години затвор за причинена смърт на пътя
Осем години затвор за причинена смърт на пътя / Борислав Курдов, архив
Осем години затвор за причинена смърт на пътя
90952
Осем години затвор за причинена смърт на пътя
  • Осем години затвор за причинена смърт на пътя

Търговищкият окръжен съд произнесе две осъдителни ефективни присъди, според които двама души ще излежат общо 8 години в затвора. Те причинили по непредпазливост и при условията на независимо причиняване смъртта на 19-годишно момиче.
В началото на април тази година, на километър от село Светлен по пътя Търговище - Попово, 17-годишната тогава Калина изгубила контрол над управлявания от нея автомобил „Рено Сахран". Колата излиза от пътя и се блъска в дърво. При тежкото пътно-транспортно произшествие 19-годишната Виктория е починала на място, а водачката и друга пътничка в колата са пострадали сериозно.
По време на разследването е било установено, че автомобилът е предоставен на Калина от 35-годишния Петко П. от Търговище, който е знаел че момичето е неправоспособно.
Управлявалата автомобила Калина П. ще изтърпи наказание от 3 години и половина лишаване от свобода при първоначално общ режим в затворническо общежитие от открит тип, след като съдът я призна за виновна, че е управлявала лек автомобил, без да има необходимата правоспособност, и по непредпазливост причинила смъртта на 19-годишната си приятелка Виктория Д.
Петко П. бе осъден на 4 години и половина лишаване от свобода при първоначално общ режим. С присъдата Търговищкия окръжен съд го призна за виновен за предоставения автомобил на неправоспособното момиче, с което станал независим съпричинител на смъртта на Виктория. Съдът лиши 35-годишния мъж и от право да управлява МПС за срок от 5 години.
Двамата подсъдими трябва да платят солидарно по 12 500 лева на бащата на починалата Виктория за претърпените от него неимуществени вреди. Съдът отхвърли иска до пълния му размер от 130 000 лева като неоснователен.
Присъдата на Търговищкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.