Организират VIII международен детски театрален фестивал “Братя Грим” в Шумен
Организират VIII международен детски театрален фестивал “Братя Грим” в Шумен / netinfo

Шумен отново е домакин на Международния детски театрален фестивал "Братя Грим" по приказки на класиците. Осмото издание на фестивала ще се проведе на 9 март. В него ще вземат участие 30 деца от Шумен. Близо 200 деца от страната и чужбина също ще се представят чрез рисунки и постановки на запис, които шуменските деца ще изгледат в детските градини. В тазгодишното издание на фестивала от Шумен участие ще вземат ЦДГ № 1"Звънче", ЦДГ №2 "Слънце", ЦДГ №5 "Латинка", ЦДГ №23 "Буратино", ЦДГ №25 "Братя Грим", ЦДГ №30"Космонавт", ЦДГ №35 "Изворче", ОДЗ "Светулка" и ОДЗ "Пчелица". Във фестивалната програма ще се включат и групи от София, Плевен, Смолян, Асеновград, Казанлък, Нова Загора, Лясковец, Добрич и др.

Гости на събитието ще бъдат учители от Румъния, Македония, Италия, Испания, Литва, Холандия, чиито деца също са подготвили постановки и рисунки. Всички изпълнения ще бъдат събрани в колекция, която участниците ще отнесат в своите детски градини. Така фестивалът ще продължи и след завръщането на гостите по родните им места, а техните деца също ще преживеят магията на изкуството и ще намерят приятели. Проявата няма състезателен характер. Целта е децата да се радват и преживяват изкуството, като чрез него намират съмишленици и талантливи приятели. Всяка детска градина ще получи грамоти от кмета на община Шумен, областния управител и къщата музей "Братя Грим" в гр. Касел, Германия.

Фестивалът се организира по инициатива на ЦДГ №25 "Братя Грим". Той стартира през 2002 г. като негова кръстница е тогавашната посланичка на Република Германия у нас НП Урсула Зайлер-Албринг. В началото започна като национален, а от четвъртото издание вече е международен. Фестивалът се обогатява и развива непрекъснато - от третото издание към него има и съпътстваща международна изложба от детски рисунки, а от петото издание вече е не само по приказки на Братя Грим, а на класиците в областта на приказката, но запазва името на двамата бележити братя - писатели.

В рамките на фестивалния ден ще се проведе и Международен учителски форум "Насърчаване на креативността у децата в Програмите "Еразъм+" и "Учене през целия живот". Срещата ще се състои в сесийната зала на община Щумен, където ще бъдат споделени добри педагогически практики.
Закриването е от 17.30 ч. в ДКТ "Васил Друмев", където след награждаването децата от ЦДГ №25 "Братя Грим" ще представят спектакъла "Свирачът от Хамелн". Входът за постановките сутринта на живо в Младежкия дом от 9.20 ч. е свободен, а в ДКТ - с пропуски.