Организират състезание по изкачване на стълбите към паметник Създатели на българската държава
Организират състезание по изкачване на стълбите към паметник Създатели на българската държава / cнимка: Дарик-Шумен, архив

Състезание по спортно изкачване на стълбите към паметник „Създатели на българската държава" организира Велоклуб „Илчов баир" - Шумен. Интересната надпревара ще се състои на 29 май, неделята преди международния ден без цигарен дим - 31 май. Целта на организаторите е състезанието да възпита в младите хора спортен и състезателен дух и да ги отдалечи от вредния навик тютюнопушене. Надпреварата ще допринесе и до популяризиране на природните дадености на Шуменското плато и на паметника.

Тъй като Велоклуб „Илчов баир" все още не получава общинско финансиране от средствата за младежки дейности и спорт поиска финансово подпомагане от местната администрация в размер на 1 500 лв. Тези средства ще са необходими за организиране и провеждане на състезанието по спортно изкачване на 1 300-та стъпала към паметника.

Регламентът предвижда старт на надпреварата да бъде даден от градинката до сградата на Община Шумен, точно до паметника на Свободата, а финала ще бъде след последното стъпало на паметник „Създатели на българската държава". Целта на участниците, които ще бъдат разделени в няколко възрастови групи, ще бъде да изкачат стъпалата възможно най-бързо.