Органичен е достъпът до залежали пестициди в с.Ивански
Органичен е достъпът до залежали пестициди в с.Ивански / netinfo
Органичена е възможността за достъп до залежалите препарати за растителна защита, които са складирани в бивш стопански двор на с.Ивански, община Шумен. Проблемът с негодните пестициди съществуваше поради това, че помещението, където те се съхраняваха, е в лошо състояние.

По предписание на РИОСВ Шумен 11800 килограма прахообразни препарати бяха препакетирани в нови опаковки от лицензирана фирма и бяха преместени в сграда, където условията за съхранение отговарят на изскванията. По този начин препаратите вече не представляват опасност за замърсяване на компонентите на околната среда - констатират експертите на РИОСВ.

Преди месец 23 тона залежали пестициди бяха прибрани в 9 ББ кубове в Омуртаг. Съоръженията са изградени със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. ББ кубове има и в село Градище, община Шумен, както и в общините Опака, Каспичан, Върбица Никола Козлево, Велики Преслав, Смядово и Нови пазар. Общото количество на прибраните прахообразни препарати в Шуменска и Търговищка област е 238 тона.