Орешарски: Одиторските проверки ще продължат
Орешарски: Одиторските проверки ще продължат / netinfo

„Одиторските проверки ще продължат във всички звена, които управляват и европейски, и национални средства”. Това заяви при посещението си в Шумен министърът на финансите Пламен Орешарски. Той допълни, че е обявен конкурс, на който ще бъде избрана одиторска компания, в средносрочен период, която ще подпомага извършването на одити на звената, усвояващи еврофондове.

Министерството на финансите не би обсъдило по никакъв начин намаляване на ДДС, каза още министърът на финансите Пламен Орешарски. По думите му, настояването за изменение на един данък, означава ревизия на цялата данъчна система и увеличаване на друг данък.

Относно бюджетния излишък, той добави, че неговите пресмятания не показват очаквано голямо преизпълнение. Към настоящия момент превишението на приходите над разходите е сравнително голямо, но като източници то е от неизвършени разходи и аванси по европейските фондове.

Ако допуснем, че няма да бъдем свидетели на външни и вътрешни шокове до края на тази година, запазваме прогнозата си за едноцифрена инфлация в рамките на 2008 г.- каза още Орешарски. По думите му, извън външните фактори - петрол и храни, ключовия фактор е равнището на работните заплати и равнището на доходите. „Ако успеем да контролираме плавно нарастване на работните заплати, в рамките на производителността на труда, ще овладеем и инфлацията” - добави Орешарски.

Той каза още, че сред приоритетите за следващата година е въвеждането на единни нормативи за заплащане на местната администрация. Ще положим усилия, в рамките на диалозите с НСОРБ да подобрим механизма, чрез изработване на такива нормативи. Според Орешарски има голяма диференциация при заплащането на работата на общинската администрация между различни общини. Въвеждането на единен стандарт би било стъпка във връзка с известно изравняване, каза още Пламен Орешарски. В рамките на тези нормативи ще има възможност за диференциация на заплатите, в зависимост от оценката на ръководителите за качеството на работа на съответния служител-добави той.

По - рано днес в Шумен министърът на финансите се срещна с кметове на общини от областта.