Oпасни състезания на Шуменското плато
Oпасни състезания на Шуменското плато / netinfo

Скоростта, с която водачите на превозни средства шофират в района на парк „Шуменско плато”,  да бъде намалена до 50-60 км/ч. Това предложиха членовете на Правната комисия към общински съвет – Шумен на днешното си заседание. Предложението бе направено във връзка със зачестилите пътни инциденти в района на платото, при които от началото на годината загинаха двама мотоциклетисти. В момента максималната допустима скорост за шофьорите е 90 км/ч. Обмисля се и вариант предложението да бъде подложено на обществена дискусия.

На днешното заседание присъстваха и служители Областна дирекция „Полиция” и КАТ, както и представител на клубовете на мотористите от града.

Обсъден бе и проблемът с провеждането на нерегламентирани състезания с мотори на платото. В по-голямата част от случаите в тях участват лица, които се движат с несъобразена скорост, не са правоспособни,  не носят предпазна каска и са употребили алкохол. „Това са основните причини пътните инциденти с мотористи да са с фатален край” – заяви директорът на ПП КАТ - Шумен полк. Иван Радев.   

От началото на годината в Шуменска област са станали 740 катастрофи. Загинали са 4 души, двама от които – 21-годишни мотористи. И двете момчета са имали множество нарушения по Закона за движение по пътищата – стана ясно още на днешното заседание. Според служителите на реда, основна причина за честите трагични инциденти с млади мотоциклетисти е липсата на родителски контрол. „В Шуменскo, две 20-годишни момчета се движат с мощни мотори, а според законовите норми, те трябва да са навършили поне 21 години” – допълни полк. Радев.

"Двамата загинали мотористи не бяха регистрирани в мото клубовете в Шумен" – заяви за Дарик Ивайло Кирчев, член на клуба на мотористите “The Devils”. „Членуващите при нас спазват стриктно вътрешните правила и на състезанията ни винаги присъстват полицейски и пожарникарски екипи” – каза още той.

Конкретни решения за справяне с проблема предстои да бъдат взети на заседание на комисията по организация и безопасност на движението в Шумен.  Днес обаче не бе насрочена дата за провеждането на такова.