Омбудсманът Иван Капралов предлага партньорство на НПО-тата в Шумен
Омбудсманът Иван Капралов предлага партньорство на НПО-тата в Шумен / netinfo

Общественият посредник на Шумен Иван Капралов днес стартира инициатива, целяща създаването на организирана форма на партньорство с неправителствените организации, работещи на територията на общината.

Кампанията цели създаването на регистър на НПО-тата, желаещи съдействие отстрана на местния омбудсман при осъществяване на своята дейност. Гражданските организации са поканени да попълнят електронен формуляр в специално създадената секция в сайта на обществения посредник http://ombudsmansh.eu/ до 15 септември 2014 г. и да подготвят становище по проекта за споразумение между институцията и неправителствения сектор в Шумен. Споразумението предвижда най-малко един път в годината под егидата на обществения посредник да се провежда обществен форум с цел обсъждане и решаване на въпроси в обществен интерес и като форма за консултиране с гражданите и гражданските организации в Община Шумен.

„Надявам се, че гражданските организации ще откликнат на тази покана, за да успеем да внесем известна организация в диалога между неправителствения сектор и местната власт", коментира Капралов. Общественият посредник припомня, че въпреки множеството регистрирани неправителствени организации в общината, пречките за ефективен диалог с кмета и общинския съвет понякога са резултат от невъзможността двете страни да се свържат една с друга. Подобен пример е процедурата по съставянето на комисия по избор на самия обществен посредник. Според неговия правилник гражданските организации трябва да излъчат трима свои представители в тази комисия, но остава неясно кой точно ги предлага и избира. „Записването в новия регистър ще означава желание за активно партньорство с обществения посредник и възможност за местната власт да се допитва до гражданските организации, работещи в различните сфери при всяка възникнала необходимост от по-задълбочен обществен дебат", допълва още Иван Капралов.