Ограждат входа на пещерата Яровете с тел
Ограждат входа на пещерата Яровете с тел / netinfo

Ограждение на входа на пещерата Яровете ще бъде поставено за обезопасяването на района около нея след подадения сигнал за замърсяването й. Това стана ясно по време на днешното заседание на временната комисия назначена със заповед на изпълняващия длъжността областния управител на Шумен Ралица Тодорова. Мястото около входа на пещерата ще бъде оградено с бодлива тел, за да се спре достъпа на хора и животни, съобщиха от община Хитрино, на чиято територия попада пещерата.

Преди дни, след подаден сигнал за замърсяване с хербициди и автомобилни гуми, от мястото бяха извадени 31 кутии с опасния препарат „Хектафермин".

Проби от пестицида са изпратени за изследване в акредитирана лаборатория във Варна и резултатите от анализа ще станат ясни вероятно следващата седмица - обясни днес началникът на отдел "Контрол на околната среда" в РИОСВ, инж. Веселин Василев. Голямото количество гуми, които са изхвърлени там не позволяват на еколозите да вземат проби и от почвата в близост до мястото, за да се установи има ли или не замърсяване с химикали.

Количеството на гумите е огромно, поне около един камион и ще е нужна специализирана техника за изваждането им, съобщи Валентин Иванов от "Спасителни дейности" към Областно управление  "Пожарна безопасност и защита на населението". За изваждането им ще бъде поискана помощ и от спелеолози от Търговище.

Тепърва ще бъде уточнявано кои са вероятните нарушители, които са си позволили да изхвърлят хербицидите и гумите в пещерата. По случая работи полицията. Предстои да се уточни дали добричката фирма, пакетирала препарата все още съществува и да се проследи пътя на опаковките, след това ще бъде подаден и сигнал до прокуратурата.

Членовете на комисията решиха да свикат и второ заседание, за да се уточнят дейностите по  изваждането на гумите от пещерата. Тогава ще бъде представен и цялостен доклад от проверките през миналата година, извършени от междуведомствената комисията за обследване на складове и депа за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.