Официално Митко Киров ще е ВрИД кмет на Шумен
Официално Митко Киров ще е ВрИД кмет на Шумен / снимка: Дарик-Шумен, архив

Зам.-кметът по стопанските въпроси на Шумен Митко Киров ще бъде и временно изпълняващ длъжността кмет на общината. 21 съветници, точно колкото бе необходимо подкрепиха предложението на администрацията и определиха Киров за ВрИД кмет в периода от регистрацията на Красимир Костов за кандидат градоначалник до полагането на клетва на новоизбрания кмет. 4 от местните парламентаристи бяха против предложението, а други 8 се въздържаха по време на гласуването.

По време на дебатите в сесийна зала Антонин Горчев от групата на СДС и „Новото време" предложи за временен кмет да бъде избран д-р Виктор Минчев - директор на многопрофилната болница в Шумен. Юристът от общината Мария Кирова обаче заяви, че съгласно закона  за временно изпълняващ длъжността кмет може да бъде избран само някой от сега действащите заместници на Костов. Тя допълни, че ако няма избран зам.-кмет, тогава се избира лице по предложение на общинския съвет.

„В закона е казано, че мандата на кмета е клетва до клетва, въпрос на политическа чест е да уважим волята на избирателите. Общинският съвет има волята, за това пледирам ВрИД да е Митко Киров", заяви и градоначалникът Красимир Костов. По думите му, за Шумен в момента е нужно да продължи реализирането на проектите.

Съгласно решението Митко Киров ще има правото да назначава и временни кметове на кметства, ако определените от общинския съвет участват в предстоящите избори.