Одобриха създаването на синя зона в Шумен
Одобриха създаването на синя зона в Шумен / netinfo

Създаването на „синя зона" в Шумен бе одобрено от местния парламент с приемането на промени в Наредбата за организацията на автомобилното и пешеходното движение на територията на Община Шумен. Това се случи по време на днешното месечно заседание на Общински съвет, като при гласуването 28 съветници бяха „за", 7 „против", а един гласува „възъдржал се".

По време на дебатите в сесийна зала съветникът от БСП инж. Иван Йонков заяви, че не вижда ясни аргументи, защо се налага в Шумен да бъде обособена „синя зона". „Кое налага въвеждането на „синя зона" - липса на парко места или нещо друго. Нямаме факти, имаме по скоро експеримент. Имаме ли аргументи да искаме „синя зона" или не, защото тя е и финансов ангажимент. Без анализ нямаме аргумент, защо искаме такава зона. Не сме готови и не може да кажем на Шумен, за какво допускаме този режим на пракиране", заяви в изказването си бившият зам. кмет.

Кметът на Шумен Любомир Христов заяви, че никой не задължава администрацията да въведе „синя зона". „Предлагаме я защото в КАТ ежедневно се регистрират по около 50 нови автомобила и всичко това ни кара да мислим за в бъдеще", подчерта градоначалникът.

Пламен Петков от „АБВ - Народен съюз" припомни, че не за първи път в сесийна зала се дискутира по въпрос за въвеждане на „синя зона", той обаче подчерта, че тя трябва да бъде въведена поетапно.

Към момента все още не е ясно какъв район от града ще бъде обхванат в бъдещата „синя зона", какво ще е работнот й време и за какъв период ще е допустимо да се паркира автомобил. Контролът в зоната ще се осъществява посредством поставяне на скоби и репатриране на автомобилите, които са в нарушение.