Одобриха плана за прием на ученици за следващата учебна година в Търговище
Одобриха плана за прием на ученици за следващата учебна година в Търговище / Областна администрация Търговище

На днешното заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие в Търговище бе определен приемът на ученици за следваща учебна година. Общо 17 гимназии, общински профилирани гимназии, професионални гимназии и общински средни общообразователни училища от Търговищка област ще обявят прием за 48 паралелки след 7 и 8 клас. За учебната 2011-2012 бяха обявени 53 паралелки, от които 47 се реализираха.
През 2012 г. 1 060 ученици ще завършат 7 клас, а 889 ще завършат 8 клас. На територията на Област Търговище прием ще обявят 4 средни общообразователни училища, 1 профилирана гимназия, 2 гимназии, 8 професионални гимназии, Спортното училище в Търговище, СОУ за ДУС „Св. Иван Рилски" гр. Търговище и Помощното училище в града. План-приемът е съобразен с броя на завършващите ученици, както и с развитието на пазара на труда, с възможностите на образователната среда и с ресурса на педагогическите кадри.
Най-новото сред пралалеките е, че спортно училище „Никола Симов" в Търговище ще обяви прием в една паралелка за общо 26 ученици след завършен 5 клас. Разпределени по групи те ще изучават баскетбол, бокс, спортна стрелба, свободна борба и футбол. Досега всеки спорт сформираше отделна паралелка.
След завършен 7 клас три училища в Търговище ще обявят прием за общо 6 паралелки. Завършилите основно образование ще могат да избират измежду 10 паралелки и други две, които обявяват приев за по 13 ученици.
След съгласуване с регионалните структури на работодателите, Търговско-промишлената палата в Търговище, БСЧП „Възраждане" и Съюза на стопанската камара в Търговище Професионалните гимназии на територията на област Търговище ще обявят прием за 17 професионални направления.