Одобриха държавата да притежава 51% от Белодробния диспансер
Одобриха държавата да притежава 51% от Белодробния диспансер / netinfo
Държавата да стане мажоритерен собственик на Областния диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания в Шумен, това предложение бе прието по време на днешното заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към общинския съвет.

Държавата ще притежава 51% от диспансера, след като Министерството на здравеопазването отпусне 5 000 000 лв. за функционирането му. Пазарната стойност на дружеството в момента е 10 435 000 лв., стана ясно още по време на заседанието.

По думите на председателя на комисията д-р Валентин Семков, прехвърлянето на 51% от стойността на дружеството е плюс за общината, тъй като в региона случаите на белодробни заболявания са много повече от средните за страната.

По време на заседанието зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности Зейнур Чауш съобщи, че общината е кандидатствала с проект за отпускане на 1 500 000 лв., с които ще бъде изграден Център за психо-социална подкрепа. С този проект е кандидатствано пред Министерствата на труда и социалната политика, на здравеопазването и на финансите.

Комисията одобри и отпускането на 5 000 лв. за нуждите на Общинската епизоотична комисия до края на 2008 година. По предложение на д-р Семков, предстои да бъде искана информация за това как се изразходват средствата.

По време на днешното заседание Зейнур Чауш съобщи, че ръководството на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Детелина" в Шумен, търси стари плащания за увеличение на работните заплати. В искането се посочва увеличение от 2006 г. Това, което общината може да осигури като завишение на заплатите се равнява на 10% от месечните възнаграждения на работещите в социалното заведение, считано от 1 юли тази година. То може да стане факт, след като бъде изготвено поименно щатно разписание на служителите в дома, то е нужно, тъй като в момента има разминаване в наличната информация - обясни Чауш.