ОД на МВР-Търговище - първа по разкриваемост на престъпленията
ОД на МВР-Търговище - първа по разкриваемост на престъпленията / Борислав Курдов
ОД на МВР - Търговище - първа по разкриваемост на престъпленията
63123
ОД на МВР - Търговище - първа по разкриваемост на престъпленията
  • ОД на МВР - Търговище - първа по разкриваемост на престъпленията

Областната дирекция на МВР в Търговище е на първо място по разкриваемост в страната. Общият процент на разкриваемост на престъпленията, спрямо регистрираните през 2012 г. е 74,7. През предходната година този показател е бил 67,97 на сто. От полицията отчитат намаление на регистрираните заявителски материали с 9,8 процента. Регистрирани са 2650, срещу 2897 за 2011 г. Данните за дейността на дирекцията през 2012 година изнесе директорът комисар Станимир Парашкевов.

Установени са били 896 извършители на криминални престъпления, като през 2011 г. те са били 1156. Основен дял от общия брой криминални престъпления, регистрирани през 2012 г., се пада на тези срещу собствеността - 675, следвани от общоопасните - 283,  други престъпления - 77, и престъпления срещу личността - 63. Най-общо може да се посочи тенденция за запазване относителния дял на всички видове престъпления, с по-голямо занижаване на тези против собствеността, допълни Парашкевов.

Според директора на ОД на МВР, голям проблем за органите на реда остава работата с психично болните лица. Полицията трудно комуникира и с Центъра за психично-здравни грижи в Търговище.

През миналата година в Търговищка област са били регистрирани четири убийства по чл. 115 от Наказателния кодекс. Всички те са разкрити. При половите престъпления са регистрирани три изнасилвания и шест случая на блудствени действия, които също са разкрити.  Регистрирано е и едно престъпление по чл. 155 от НК с установен извършител за склоняване към проституция, който е получил ефективна присъда от две години и осем месеца.

Полицията в Търговище се нарежда на второ място по разкриваемост на престъпленията против стопанството, данъчната и осигурителната система. Процентът на разкриваемост за 2012 г. е 61,4 на сто, при 61,67 за предходната.

Регистрираните заявителски материали против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система, собствеността, интелектуални и документни престъпления през 2012 г. са общо 419, от които престъпления са 230, а разкритите са 140. Установени са 216 извършители на такива престъпления.

Анализът на икономическите престъпления сочи, че водещи са престъпленията против финансово-данъчната система и стопанството - 53,47 на сто, следвани от документните престъпления и тези против личността, съставляващи по 28,7% от всички.

Регистрирани са пет престъпления, извършени с електронни разплащателни инструменти. Намаляват престъпленията, свързани с ползването на неистински парични знаци, като през 2012 г. са регистрирани седем случая на прокарване в обръщение на такива, допълват от полицията.

През годината органите на реда са извършили 229 специализирани полицейски операции по различни направления, част от които съвместни с други институции.