Обучение за изготвяне на проекти ще се проведе в Шумен
Обучение за изготвяне на проекти ще се проведе в Шумен / netinfo

Експерти от дирекция “Европейска интеграция и международно сътрудничество” в община Шумен ще вземат участие в обучение, организирано от ирландска консултантска фирма с голям международен опит. Темата на втория модул на обучението е: "Помощ при изготвяне на качествени стратегически документи, насърчаване на партньорството и сътрудничеството и съдействие на изграждане на капацитет за разработка на проекти". Обучението ще се проведе на 4 и 5 октомври в зала "Тича" на хотел "Шумен". В него ще участват представители на общини от Шуменска област, които имат одобрени проекти при предварителната селекция на Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013г.

Шест проекта на община Шумен бяха одобрени по предварителна селекция на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. и така общината се нареди на трето място в страната след София и Бургас. Шестте проекта включват благоустрояване на парк „Кьошковете”, рехабилитация на пътя Силистра-Шумен-Ямбол, водещ до Марашкия минерален извор, медицинско оборудване - спирален компютърен томограф за МБАЛ, слънчеви инсталации за седем детски общински ясли, реставрация и консервация на Шуменско плато, паметник „Създатели на българската държава”, благоустрояване на Томбул джамия, както и ремонт на къща "Елеонора" и създаването там на Център за култура, изкуство и туризъм. Общо от подадените 1500 проектни идеи от цялата страна бяха селектирани 408 като потенциално избираеми по линия на Оперативната програма.

Предстои да бъде направена втора селекция на предварително одобрените проекти. След нея само 200 от всички подадени проекти от страната ще получат финансиране.